Varpajaiset perheen isän juhla, joka järjestetään uuden perheenjäsenen syntymän kunniaksi. Varpajaiset järjestetään tyypillisesti pian syntymän jälkeen ja kutsuvieraina ovat isän miespuoliset ystävät.

Nykyään varpajaiset ovat vapaamuotoinen miesten juhla, joka saattaa toteutua yhtenä vapaailtana kaupunkina tai pidempänä reissuna vaikkapa mökille tai muuhun kohteeseen. Varpajaisissa meininki on rentoa, mutta juhlien keskipisteenä on tuore isä: tälle tuodaan isyyteen tai uuteen elämäntilanteeseen liittyviä lahjoja ja kokeneemmat isät antavat juhlien kuluessa myös omiin kokemuksiinsa perustuvia elämänohjeita.

Miten järjestää varpajaiset?

Varpajaiset voi järjestää hyvin, huonosti tai hyvin huonosti. Uuden lapsen syntyminen on suuri elämänmuutos ja ensimmäiset päivät pienen tulokkaan kanssa ovat erityisen herkkää aikaa – niin isälle kuin äidillekin.

Kolme vinkkiä hyviin varpajaisiin:

  1. Keskustele ja suunnittele juhlimiset etukäteen tulevan äidin kanssa
    Mikään ei aja tuoretta perhe-elämää tehokkaammin seinään, kuin katoaminen pariksi päiväksi kosteisiin juhliin vauvan syntymän jälkeen. Puhukaa ja sopikaa teille sopiva tapa juhlia. Varpajaiset eivät ole pakollinen juhla, edes silloin kun kaveriporukka painostaa. Fiksu isä osaa itsekin arvioida milloin perheen dynamiikka sallii pienen irtautumisen vauvaelämästä ja milloni ei.
  2. Rotinat ja elämänviisaudet
    Varpajaiset ovat oivallinen paikka erottaa hetki sille, että puhutaan miehenä ja isänä olemisesta – kutsuessasi kavereita voit reilusti ilmoittaa että paikalle sopii tulla rotinoiden (mielellään vauvalle menevä lahja) ja elämänviisauksien kanssa. Niistä on hyvä puhua vaikka sitten sen sikarin ja konjakin äärellä.
  3. Selkeä aikataulu ja reilu meininki
    Juhlissa juhlitaan ja juhlien jälkeen palataan ryhdikkäästi viettämään aikaa perheen ja uuden tulokkaan kanssa. Varpajaisille on hyvä ilmoittaa myös selkeä päättymisajankohta, oli se sitten 21:00 tai 04:30.

Hyviä varpajaisia!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *