Isyys tunnustetaan, jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella

Isän tulee tunnustaa isyytensä, mikäli lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella. Myös avoliitossa olevien tulee tunnustaa isyys. Isyyden vahvistaa maistraatti.

Koska isyys tunnustetaan?

Isyys suositellaan tunnustettavaksi raskauden puolenvälin jälkeen. Isyys voidaan tunnustaa äitiysneuvolakäynnillä siten, että tuleva äiti ja isyyden tunnustaja ovat molemmat yhtä aikaa paikalla. Samalla tehdään yhteishuoltosopimus. Tunnustamisen voi ottaa neuvolassa vastaan vain terveydenhoitaja tai kätilö.

Isyyden tunnustaminen ja yhdessä asuminen

Isyyden tunnustavan isän ja äidin ei tarvitse asua yhdessä. Isyys on mahdollista tunnustaa samalla tavalla äitiysneuvolakäynnin yhteydessä, jolloin tunnustaminen otetaan vastaan ja luodaan yhteishuoltosopimus.

Kaksoset ja isyyden tunnustaminen

Kaksosten tai monikkoraskauden yhteydessä isyys tunnustetaan samoin kuin muissakin tapauksissa. Yhteishuoltosopimus koskee kaikkia samasta raskaudesta syntyviä lapsia.

Isyyden tunnustaminen lastenvalvojan luona

Mikäli isyyden tunnustaminen ei jostain syystä onnistu äitiysneuvolan yhteydessä se voidaan tunnustaa ja yhteishuoltosopimus tehdä myös lastenvalvojan luona. Isyys vahvistetaan myös tässä tapauksessa maistraatissa.

 

Lisätietoja:

THL – Isyyden selvittäminen

Maistraatti – Isyyden tunnustamisen vahvistaminen

Infopankki – Lapsi avoliitossa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *